vineri, 27 septembrie 2013

Romani vs Europeni si atitudinea lor catre mancare

mancare sanatoasa

Cea ce mancam ar trebui sa ne preocupe mult mai mult decat o fac majoritatea romaniilor, printre altele ar trebui sa acordam mai multa atentie asupra calitatii produselor pe care le achizitionam, brandul produselor care uneori poate face diferenta in viziona unora si viziunea catre agricultura si protejarea naturii sau atentia acordata  zonei rurale. Cresterea populatii globale a pus la incercare calitatea mancarii, consumul de energie dar si  consumul de apa, astfel incat in ziua de azi datorita faptului ca cererea este din ce in ce mai mare poate ca ar trebui sa ne intereseaze mai mult securitatea si natura mancarii pe care o consumam. 

 

mancare sanatoasa in romania

Uniunea Europeana a luat deja masuri de siguranta impotriva productiei de mancare de proasta calitate si a stabilit anumite bariere in cea ce priveste vanzarii de mancare in UE prin diferite legi dar si prin o contribuire substantiala asupra agriculturii si a zonelor agricole care reprezinta jumatate din toata zona UE. Aproximativ 27000 de persoane din Uniunea Europeana  ( toate cele 27 de tari inclusiv Romania ) au fost intrebate despre calitate mancarii si parerea lor despre securitatea acesteia. Avand in vedere ca doar 40 % din membrii UE sunt ingrijorati de securitatea si de calitatea mancarii pe care o achizitioneaza acest lucru ar trebui sa devina un semnal de alarma, pe cand o proportie de 55 % din Romanii sunt ingrijorati asupra acestui lucru. 

 

productie de macnare in Romania

Un alt subiect in care suntem peste media Europeana o reprezinta pretul alimentelor unde 93 % considera ofera o atentie pretului in momentul achizitionarii de mancare dar se pare ca nu suntem foarte interesati de zona din care provine mancarea fie ca este vorba de Ardeal sau Banat sau fie ca este vorba de cumpararea unui meniu dintr-un restaurant Bucuresti renumit sau de la o pescarie care ofera peste proaspat, Romanii nu par a fi foarte interesati de provenienta mancarii. In comparatie cu statele UE se pare ca noi acordam mult mai multa atentie BRANDULUI produselor achizitonate, contribuind cu un procentaj de 60 % in comparatie cu doar 47 % din Europeni. Doar jumatate dintre noi sunt ingrijorati daca tara noastra este capabila sa produca suficienta mancare pentru populatia aferenta, proncentaj care creste doar in tarile care au trecut prin situatii economice dificile precum Grecia sau Spania iar Germania sau Suedia sunt cele mai putin interesate. Este de subliniat ca majoritatea celor interogati sunt de parerea ca Uniunea Europeana inclusiv Romania ar trebui sa creasca nivelul de productie de mancare pentru a nu mai fi nevoiti sa facem importuri din alte tarii ale Uniuni, lucru considerat un dezavantaj din mai multe puncte de vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim, mesajul va fi analizat iar ulterior facut public.