Romani vs Europeni si atitudinea lor catre mancare
Cea
ce mancam ar trebui sa ne preocupe mult mai mult decat o fac majoritatea romaniilor, printre altele ar trebui sa acordam mai multa atentie asupra calitatii
produselor pe care le achizitionam, brandul produselor care uneori poate face
diferenta in viziona unora si viziunea catre agricultura si protejarea naturii
sau atentia acordata zonei rurale.
Cresterea populatii globale a pus la incercare calitatea mancarii, consumul de
energie dar si consumul de apa, astfel
incat in ziua de azi datorita faptului ca cererea este din ce in ce mai mare poate ca
ar trebui sa ne intereseaze mai mult securitatea si natura mancarii pe care o
consumam.
Uniunea Europeana a luat deja masuri de siguranta impotriva
productiei de mancare de proasta calitate si a stabilit anumite bariere in cea
ce priveste vanzarii de mancare in UE prin diferite legi dar si prin o
contribuire substantiala asupra agriculturii si a zonelor agricole care
reprezinta jumatate din toata zona UE. Aproximativ 27000 de persoane din
Uniunea Europeana ( toate cele 27 de
tari inclusiv Romania ) au fost intrebate despre calitate mancarii si parerea
lor despre securitatea acesteia. Avand in vedere ca doar 40 % din membrii UE
sunt ingrijorati de securitatea si de calitatea mancarii pe care o
achizitioneaza acest lucru ar trebui sa devina un semnal de alarma, pe cand o
proportie de 55 % din Romanii sunt ingrijorati asupra acestui lucru.
Un alt
subiect in care suntem peste media Europeana o reprezinta pretul alimentelor
unde 93 % considera ofera o atentie pretului in momentul achizitionarii de
mancare dar se pare ca nu suntem foarte interesati de zona din care provine
mancarea fie ca este vorba de Ardeal sau Banat sau fie ca este vorba de
cumpararea unui meniu dintr-un restaurant Bucuresti renumit sau de la o
pescarie care ofera peste proaspat, Romanii nu par a fi foarte interesati de
provenienta mancarii. In comparatie cu statele UE se pare ca noi acordam mult
mai multa atentie BRANDULUI produselor achizitonate, contribuind cu un
procentaj de 60 % in comparatie cu doar 47 % din Europeni. Doar jumatate dintre
noi sunt ingrijorati daca tara noastra este capabila sa produca suficienta
mancare pentru populatia aferenta, proncentaj care creste doar in tarile care
au trecut prin situatii economice dificile precum Grecia sau Spania iar
Germania sau Suedia sunt cele mai putin interesate. Este de subliniat ca
majoritatea celor interogati sunt de parerea ca Uniunea Europeana inclusiv
Romania ar trebui sa creasca nivelul de productie de mancare pentru a nu mai fi
nevoiti sa facem importuri din alte tarii ale Uniuni, lucru considerat un
dezavantaj din mai multe puncte de vedere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumim, mesajul va fi analizat iar ulterior facut public.