vineri, 29 ianuarie 2016

Cum pot fi inchise conturile bancare dupa un deces


Perioada de dupa moartea unei persoane apropiate, al unui membru al familiei poate fi o adevarata provocare. Poate cel mai dificil este sa ne confruntam cu problemele emotionale si cu pirderea in sine dar nici probleme juritice sau financiare nu pot fi evitate. Din fericirea inchiderea unui cont bancar dupa un deces, este in practica un proces destul de simplu, fara a lasa in timp repercursiuni.

Primul pas este de a contacta banca pentru a ii notifica ca titularul contului este decedat. Este recomandat sa o faceti telefonic. Desi fiecare banca are politicile ei, in aceasta situatie demersul este unul relativ comun pentru toate aceste institutii financiare. Banca va va informa privind documentele si actele de care au nevoie privind inceperea demersului pentru inchiderea contului.


Cel mai probabil va fi necesar un exemplar dupa certificatul de deces in original sau copie al persoanei decedate. Acesta este un document care se elibereaza de catre o institutie a statului si ofera informatii privind moartea unui persoane. Cerficatul de deces poate fi usor sau dificil de obtinut, tinand cont de moartea persoanei in cauza. Daca locuinti in capitala Romaniei, cel mai usor este sa contacti firma deservicii funerare Beelsamen din Bucuresti care va oferit servicii privind inmormantarea persoanei dragi iar ei va vor furniza toate documentele.

Aditional veti avea nevoie si de documentatii privind statutul dvs. fata de persoana respectiva ( gradul de rudenie etc ) si sa prezentati acte necesare privind autoritatea dvs. asupra contului bancar. Daca nu exista o derogare din partea decedatului pentru ca dvs. sa aveti imputernicire pe respectivul cont bancar atunci poti fi prezentate acte de imputernicire precum testamente, scrisori de la o instanta de succesiune in calitate de reprezentant personal al averii.

In calitate de sot sau sotie, accesul se poate face in baza certificatului de deces si de casatorie, dupa care puteti gestiona contul dupa bunul plac, puteti distribui plati, mutare de fonduri, inchidere definitiva sau alte operatiuni bancare.

In situatia in care a exista un testament al persoanei decedate, exista posibilitatea ca averea acestuia inclusiv conturile bancare sa fie distribuite conform acelui testament. Un avocat isi poate faca prezenta intr-un asemenea proces de distributie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim, mesajul va fi analizat iar ulterior facut public.